maanantai 25. lokakuuta 2010

Hei mekin heilutaan täällä!

Koska Chaccado sivujen foorumi sai kokea kovia ja ohjasi jotenkin jatkuvia spämmejä sähköpostiini, päätin alkaa turinoida kuulumisiamme omassa blogissa. Aloitetaanpa pienellä kertauksella vuoden kohokohdista...

Talvi ja alkukevät oli meille Poutaman väelle arkisen aherruksen aikaa. Lauantai aamuisin pääsimme sitten säännöllisesti tuulettumaan, kun ystäväni Mia tarjosi pihapiirissä olevaa valoisaa tilavaa ja lämmitettävää entistä sikalaa treenikäyttööön. Mitä luksusta! Koko lumisen ja pimeän kauden reenimmekin pikkuisella pippurisella toko/pk porukalla tavoitteena tokon alo-kisat sitten joskus. Mukana touhustelivat Railin lisäksi toisen Virpin eli Vipposen Cira suursnautseri sekä Mian mustaterrieri Oona. Huolellisen suunnittelun ja railakkaan toteutuksen tuloksena kaikki kolme saivatkin ensimmäisestä tokokisastaan Ristiinassa elokuussa ykköstulokset!
Päätin jatkaa Rallin alokaspolkua koulariin asti toisin kuin aikoinaan Taimin kanssa, jolloin posottelimme niin nopeasti kuin mahdollista ylimpiin luokkiin ja lopulta aina TVA:ksi asti. Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan, mutta epäilenpä, että Rain kanssa keskitymme pk-hakuun niin pitkälle kuin rahkeemme riittävät. Kiva oli tokoilla neitosen kanssa, Raipe ei paineistu kisatilanteissa ja tekee iloisesti ja energisesti oppimansa asiat. itsekin olen Taimin kera oppinut olemaan turhia jännittämättä ja pystyn reilulla tavalla ohjaamaan koiraa kisassa ts en muutu koiran silmissä itse treenitilanteisiin verrattuna.

Raili teki hienon alo-sarjan KP kattauksin:
Ristiina, tuom. Tommi Varis alo1 190.5 p, KP, sija 2/12
Mikkeli, tuom. Salme Mujunen alo1 194 p, KP, sija 1/6
Parikkala, tuom. Markku Mäntynen alo1 187 p, KP, sija 2/15

Kesän aikana pyöri mukavasti myös hakuryhmä, parhaimmillaan treenasimme kolmesti viikossa henkilöetsintää. Toukokuussa kävin Tending "taikurien" Pekka Korrin ja Riitta Jantunen-Korrin tokoleirillä oppimasssa uutta ja vahvistamassa suuntaa, jolla haluan koirieni koulutuksessa edetä. Heinäkuussa kävi Kärnän Sari ja Mika hakuilemassa kanssamme ja sain ison ahaa-elämyksen uudenlaisen risteilyn opettamiseksi, jota Canis-lehden oppien mukaan olin Raipelle jo tarjoillutkin. Sarin opeista sain lisävahvistusta ja aloittelevista koirakoista + voittajaluokassa kilpailevasta Kerttu tervusta muodostuva ryhmämme eteni valtaisasti kesän aikana. Vähän harmittaa nyt, että kisakausi on lähes ohitettu, kovasti tekisi mieleni jo hakukokeisiinkin. Syksyn ohjelmassa on Railin BH-koe, toki se pitää suorittaa kunnialla ensin. Eikä se mikään kakunpala ole meille maalaistolloille, jotka emme juurikaan remmissä kulje kaupungilla. Raili vetää remmissä ihan sikapossuna, ihan niinkuin kaikki koirani ovat tehneet :) Jospa yrittäisin hyväksilukea tätä osuutta Jämsänkosken BH-kokeessa, onhan Raipsu kävellyt mm. Pariisin, Hampurin ja Brysselin kaupungeissa elämänsä aikana...

Kesä oli kaunis, pitkä, valoisa ja eloisa. Nautimme tyttösissä Poutama kotimme rannasta ja maisemista. Kesän aikan meillä kävi paljon ystäviä ja rakkaita kylässä, siskoni Siru oli perheineen pidemmänkin aikaa. Koiratyttöjen ja lasten kanssakäyminen oli täynnä kunnioitusta, rakkautta, leikkiä ja UIMISTA.

Jotenkin ihailen suuresti Taimin ja Railin luontaisen rakkaudellista suhdetta lapsiin. Minun ei tarvitse pitää porukkaa silmällä piha- tai vesileikeissä, kaikki sujuu ilman jäykistelyjä tai liiallista kiihtymistä.
Ilolla odotan sitä, että perhe Mäkinen saa kauan odottamansa "Sohvin", jos kaikki vaan sujuu hyvin Raipen pentusuunnitelmien kanssa.

Jalkapallo kuului tärkeänä osana MM-kisakesää, ja kävimme yhdessä Savonlinnna torilla lörtsyllä ja Lippakioskilla jätskillä juhlimassa suosikkimme Espanjan voittoa. Rrrrrramos, ahhh!










Koirasaralla tokokisojen ohella vuoden kohokohtia olivat kolme matkaani Ranskaan. Ensimmäinen reissu oli tosin hevosteemainen, kun lensin jo perinteeksi tulleeseen tammikuiseen Prix d´Amerique ravitapahtumaan.
Prix d´Ameriquessa suurin suosikkini oli Meaulnes du Corta ja fanitan suuresti myös Quarla tammaa. Voi mikä tunnelma, show ja upeat vahvat ranskalaisravurit! Tänä vuonna voittaja tuli hieman puun takaa, kun todellisen sankaritarinan omaava yllätysnimi Oyonnax tuli ja pesi Vincenensin hippodromin pitkällä uuvuttavalla loppusuoralla koko nimekkään kilpajoukkion. Raviohjastajat ovat Ranskassa suuria staroja ja heidän tekemisiään seurataan mm. juorulehdistössä. Kesän toisella ravikeikalla pääsinkin kokemaan paparatzien pyörityksen, kun satuin istumaan Omar Shariffin ja kuulujen ohjastajien viereisessä pöydässä. Suuren maailman touhuja!
Toukokuisen lomani vietin taasen Ranskassa, tällä kertaa autoillen ystävättäreni Mirjan kanssa ympäri Ranskaa, Alpeilta Pyreneille. Todellinen Tour de France.  Ensimmäinen varsinainen etappi oli rakkaiden
 ystävien perhe De Bouwerien luona Verdelotissa Pariisiin kupeessa. Siellä on toinen kotini, rakkaat koirat ja hevoset, tunnelma vailla vertaa. Verdelotista jatkoimme seikkailua kohti Valloirea, Ranskan alpeille. Valloire on idyllinen vielä alkuperäisyytensä ja jollakin tavalla myös koskemattomuutensa säilyttänyt alppikylä, joka oli lähes unessa matkailusesonkien ulkopuolella. Saimmekin vaeltaa ja patikoida kaikessa rauhassa pitkin erilaisia hyvin merkittyjä reittejä vuoristossa. Rankkojen ja hikisten taipalien takana osotti tällaisia maisemia, jotka pureutuivat sieluuni. Valloireen palaan vielä.
Raili oli mukana matkassa ja jatkoimme Alppi-viikon jälkeen toiselle puolelle Ranskaa, Pyreneille ja Saint Armou nimiseen pikkuruiseen selvästi ökyrikkaiden suosimaan paikkaan. Me ei niin ökyt yövyimme ainoina asukkaina camping-alueella Caddyssä :) Ralli oli ilmoitettu ABB:n Nationale d´elevage tapahtuman aluskierrokselle, Regionale d´elevageen, joossa koirat NE:n tapaan arvostellaan ulkomuodollisesti, mitataan kirsusta kannuksiin ja luonnetestataan. Regionalesta on mahdollisuus saada cotation3 jalostusarvo, jos saa excellentin ulkomuodosta ja läpäisee hyväksytysti luonnetestin. tapahtumassa ei ole koleegiota Nationalen tapaan, joten kaikki cotation3 koirat ovat oikeutettuja syyskuussa menemään suoraan NE:n kolleegioon tavoittelemaan selection arvoa. Se ei ollut meillä tänä vuonna tavoitteena, vaan halusin Railille erikoistuomarin arvostelun ja Ranskan luonnetestituloksen. Olin todella tyytyväinen Railin luonnetestiin, vaikkakaan se ei varsinaisia yllätyksiä sisältänytkään. Ehkä suurin ylpeydenaihe oli Railin peräänantamattoman jyrkkä suhtautuminen puolustushalun testissä, se otti hyökkääjäsedän aktiivisesti haukkumalla varoittaen vastaan ja palautui takaisin avoimeksi hännänhuiskuttajaksi sillä samalla sekunnilla kun tilanne oli ohi. Raili ei reagoinut ampumiseen mitenkään, ja leikki aktiivisesti minun ja vieraan kanssa. Se ei juurikaan huomioinut  ohittavaa toista koiraa, ja  loikki kujaviritelmässä kutsun saatuaan nauhojen ja narujen sekä vesipullojen yli iloisesti hyppelehtien. Lopputekstissä todetaan koirani olevan "hardi et sage", olen niin ylpeä tästä! Ulkomuodollisesti saimme tarkalta tuomarilta M Jacoulotilta excellentin, mutta paljon löytyi pikkuhuomautettavaa. Eipä Raili mikään missityyppinen olekaan, enemmän maalismainen rustique narttu. Kuitenkin rakenne, luusto, pää, turkin laatu ja liikkeet olivat kaikkinensa excellent, nehän sen briardin tekevät. Raili sai luonteestaan 19 pistettä 20 mahdollisesta eli arvion erinomainen, ja myös ulkonäöstä tuli excellent eli tyttönen on Ranskan standardin mukaisesti jalostuskelpo, cotation 3.
                                                                                                                       
 Syyskuun toisen viikonlopun vietän perinteisesti Ranskassa, sen voin jo laittaa loppuelämäni kalenteriin. Tänä vuonna ei Nationale d´elevagessa ollut omia koiria, mutta ihania muistoja on Taimin selectionne-arvosta ja tietenkin Taikunvoittamasta sertistä tässä briardmaailman arvostetuimmassa tapahtumassa. Sain kyllä urakoida kehässä vaativassa kesäisessä kelissä, mutta mikäpä sen mukavampaa. Onneksi on lenkkeilty ja pidetty kunnosta huolta, niin moni handleri hyytyi kesken juoksemisen, mutta Suomineito pisteli koivillaan minkä pääsi :) Sain ihania komaita ja kauniitä briardeja esitettäväkseni, kuvassa F Ch Cannibal Jag de la Chaume du Bois Dieu.


Kyllä oli hymy herkässä, niinkuin aina Ranskassa! Ihana on aina tavata ystäviä ympäri maailmaa, ja tunnelmoida lämpimässä kelissä ja siemaista olusen jos toisenkin. Erityisesti odotan aina perjantain illallisia, jolloin kokoonnumme ystäväporukalla syömään hyvin ja nauramaan railakkaasti. Kuvass nuorten luokan narttujen voittaja Ambra de la Maison du Bourbon, Ricon tyttären tytär.

Tästä onkin hyvä bloggailussani siirtyä reaaliaikaan, ja loppuvuoden tapahtumiin sitten juttu kerrallnasa. Kiva on, jos saan lukijoilta kommenttejakin -tervetuloa Virpin ja briardien touhujen ääreen!

6 kommenttia:

  1. Hahaa!
    Virpi bloggaa. Lisää netissä roikkumista siis tiedossa =)

    -Tiina-

    VastaaPoista
  2. Jee! Kivaa lukea taas teidän kuulumisia! Ja onnittelut Railin hienoista tokotuksista näin jälkijunassa!

    Pia+Tara,Momo&Pätkis

    VastaaPoista
  3. Minullakin on blogi, jota en kirjoita omalla nimellä.. Ehkä kuitenkin tunnistat!?

    http://knarpette.blogspot.com

    VastaaPoista
  4. Hianoo ! Mä tykkään paljon enempi lukea kuulumisia blogeista kuin facesta, joten juttua tulemaan :)

    VastaaPoista
  5. Tervetuloa blogimaailmaan :)
    Kiva kuulla vähän teidänkin kuulumisia blogin muodossa.

    -Maiju

    VastaaPoista
  6. Tervetuloa blogimaailmaan minunkin puolesta! Kiva jatkossa lukea täältä teidän kuulumisia.

    Bode lähettää pusuja!

    Susku ja pojat

    VastaaPoista